E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
IBM’den: Sequoia ve SuperMUC

IBM tarafından ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı için üretilen Sequoia adlı süper bilgisayarın dünyanın en güçlü bilgi işlem sistemi olduğunu duyurdu. Dünyanın ilk sıvı soğutmalı süper bilgisayarı olan SuperMUC ise Top500 listesinde dördüncü sırada yer aldı.

Almanya'nın Hamburg şehrindeki Uluslararası Süper Bilgi İşlem Konferansında (ISC12) açıklanan Top500 listesinin ilk sırasında 16,32 petaflop (saniyede katrilyon kayan noktalı işlem) hızına ulaşan Sequoia yer aldı. Sequoia, IBM tarafından Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi için üretildi. 

 
Eşzamanlı olarak gelen bir diğer duyuru ise Leibniz Supercomputing Center (LRZ), dünyanın ilk sıvı soğutmalı süper bilgisayarı olan SuperMuc için IBM’le yaptığı işbirliği oldu. Hava soğutmalı sistemlerle karşılaştırıldığında yüzde 40 daha verimli çalışan SuperMuc sistemi Top500 listesinde dördüncü sırada yer alıyor.  
 
Sequoia  
Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve IBM ortaklığı, bugüne kadar dünyanın en güçlü bilgisayarları arasına giren altı yüksek performanslı bilgi işlem sistemi üretti. Bu sistemler arasında Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem Girişimi Blue Pacific; Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem Girişimi White; İleri Düzey Simülasyon ve Bilgi İşlem Purple; Blue Gene/L; Blue Gene/P ve Blue Gene/Q, Sequoia, Hızlandırılmış Stratejik Bilgi İşlem Girişimi White, Blue Gene/L ve şimdi de Sequoia, Top500 listesinin birinci sırasında yer aldı.
 
96 raflık bir IBM Blue Gene/Q sistemi olan Sequoia, daha önce mümkün olmayan ayrıntı düzeylerine inerek olaylara ilişkin simülasyonlar yapılmasına imkan tanıyacak. Bu süper bilgisayar, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı ile Sandia Ulusal Laboratuvarı’nın ortak bir girişimi olan ve ülkenin nükleer silah stoklarının korunmasına yönelik çalışan Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi İleri Simülasyon ve Bilgi İşlem programına tahsis edilmiştir.
 
Sequoia gibi süper bilgisayarlar, nükleer testlerin sona erdiği 1992'den bu yana geçen 20 yılda ABD'nin nükleer silah stokuna güven duymasını sağladı. Süper bilgi işlem simülasyonlarından elde edilen tespitler, aynı zamanda nükleer silahların yaygınlaşmasının önünü alma, terörle mücadele sorunlarının çözülmesi ve aynı zamanda nükleer silah politikası ve antlaşmalar gibi ulusal güvenlik kararlarının alınmasında kritik rol oynuyor. Sequoia, sadece hız ve enerji verimliliği açısından değil, aynı zamanda önemli ve karmaşık iş yüklerini destekleme özelliklerine de sahip.
 
Sequoia sayesinde elde edilen performans, verimlilik ve büyüme olanakları aynı zamanda daha geniş bir ticari müşteri kümesinin rekabet avantajı elde etmek için yüksek performanslı bilgi işlemden faydalanmasına olanak sağlayacak. Öncelikli olarak su soğutmalı olan Sequoia 96 raftan, 98.304 bilgi işlem düğümünden, 1,6 milyon çekirdekten ve 1,6 petabaytlık bellekten oluşuyor. Sequoia, İleri Düzey Simülasyon ve Bilgi İşlem Purple ve Blue Gene/L gibi önceki sistemlere oranla birkaç basamaksal büyüklük daha güçlü olmasına karşın, enerji verimliliği azami hız açısından kıyaslandığında Purple sisteminden yaklaşık 90 kat ve BG/L sisteminden yaklaşık sekiz kat daha fazla. 
 
16 petaflopun üzerindeki hızla, stratejik değişimi etkileme ve dünyayı daha akıllı hale getirme becerisi bugüne kadar olduğundan çok daha fazla. Örneğin, 10 petaflop hızındaki bir sistem, insan kalbinin yeni bir ilaca nasıl tepki verdiğine ilişkin bir benzetimi iki günde tamamlarken, tek petaflop hızındaki bir sistem bunu iki yılda tamamlayabiliyor. 16 petaflop hızındaki bir sistem, güvenli tahliye yolları sağlanmasına yardımcı olmak üzere depremlerin tahmin edilmesini 40 kat geliştirebilir. Sequoia'nın 16 petaflopluk performansı, destekleyebileceği atılımlar açısından önemli bir kilometre taşı oluşturuyor.
 
Saniyede milyon trilyon adet işlem gerçekleştirebilen, bir başka deyişle günümüzün petaflop sınıfı sistemlerinden 100 kat veya üç büyüklük kertesi daha hızlı bir exaflop sınıfı süper bilgisayar üretmek için çalışıyoruz. Böylesine bir sistemde gerçekleştirilebilecek verilerin ve araştırmanın miktarını bir düşünün. Örneğin, günümüzün petrol çıkarma tekniklerinin başarı oranı sadece yüzde 30; IBM'in tahminlerine göre, exaflop sınıfı bilgi işlem ile bu oran yüzde 70'e kadar çıkartılabilir.
 
Paylaş Tweet Paylaş
960 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM