E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Vericut: Kale Havacılık için İmalatın Güvencesi

Kale Havacılık Sanayi A.Ş. (KaleAero) Kale Grubu bünyesinde 2008 yılında Tuzla, İstanbul’da kurularak,  Kalekalıp bünyesinde Stinger FIM-92 füzesi de dahil olmak üzere havacılık sektöründe birçok anlaşmaya imza atmıştır.

 

 

Savunma alanındaki hızlı gelişim nedeniyle firma stratejik bir kararla, tamamen havacılık sanayine üretim yapmak amacıyla yepyeni ve yüksek teknolojiye dayalı bir fabrika yatırımı yapma kararı aldı. 2007 sonunda 18.000m2’lik alanda kurulu olan fabrikanın inşasından sonra 2008’in başında fabrika çalışmalara başladı.

 
O günden günümüze kadar Kale Havacılık birçok uluslararası havacılık ve savunma anlaşmasına imza atarak, firmanın doğrudan müşterileri arasında Boeing, Lockeed Martin, PFW, Spirit AeroSystems gibi dünya devi kuruluşlar yer almaktadır. Boeing’in yeni seri 787 Dreamliner yanında ticari 737, 747, 757, 767 ve 777 uçaklarına da parça imalatı yapıyor.
 
Firmanın havacılık alanındaki en büyük projesi ise Lockeed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)’dir. 230’un üzerinde çalışan ve 30’un üzerinde yüksek hızlı çok eksenli CNC tezgahı ile Kale Havacılık, 1m³ hacimli, hassas orta boy yapısal havacılık parçaları üretiyor.
 
%80 oranında alüminyum parça imalatı yapan Kale Havacılık’ta titanyum ve paslanmaz çelik parça imalatı da bulunuyor. Üretim ve Mühendislik Müdürü Selim Erol, şu anda titanyum parça imalatımızdaki artış, gelecek planlarımızda bu zorlu malzemenin işlenebilmesi için gereken en iyi makine ve ekipman alımı ihtiyacını doğuracaktır diyerek, üretim hattında 3 metrenin üzerinde işleme kapasitesine sahip 5 eksenli işleme merkezlerinin yanı sıra 9 eksene kadar freze-torna işlemi yapabilecek yüksek teknolojili CNC’ler bulunduğunu söyledi.
 
Kale Havacılık üretim alt yapısını oluştururken, çoğunlukla ABD ve İngiltere merkezli yurt dışı gezilerinden edindiği bilgileri referans olarak kullanıyor. Erol; “Havacılık üzerine çalışan her fabrikanın farklı işleyiş süreçleri, farklı makine ve teçhizatları, çoğu zaman farklı CAD/CAM altyapıları olmasına rağmen, neredeyse hepsinde ortak gördüğümüz yapı Vericut kullanımı oldu. Gözlemlerimiz sonunda Vericut yazılımının bizim için başlangıç aşamasından itibaren kullanılması gereken bir yazılım olduğunu farkettik ve CGTech firmasından bir yetkiliyi firmamıza davet ettik. Vericut konusunda yaptığımız yatırım, firmamızın kuruluş aşamasından bugüne kadar yaptığımız en iyi yatırımlardan biridir”dedi.
 
Vericut yazılımının daha etkin kullanılabilmesi için firma bünyesinde CATIA V5-to Vericut Interface modülü bulunur. Bu modül vasıtasıyla CATIA ortamındaki fikstür, kütük, dizayn ve takımlandırma gibi bilgiler çok hızlı bir şekilde Vericut ortamına aktarılarak, doğrulanan NC kod daha sonrasında tezgaha gönderilir.
 
Vericut içinde kullanılan tezgah modelleri yazılım ilk alındığında alınan eğitimler sayesinde firma mühendisleri tarafından tezgah üreticilerinden alınan CAD modellerinin kullanılması ile gerçekleşmiştir. Ancak Okuma’nın 9 eksenli freze-torna tezgahı gibi çok üst düzeyde bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren makinalar için CGTech mühendislerinden destek alınmıştır. 
 
Optipath yatırımı firmanın yine gelecek hedeflerinin doğrultusunda yakın zamanda firma bünyesine katılan bir modüldür. Bu modülde yazılım NC programın daha hızlı, daha verimli ve hatta daha kaliteli işleme yapmasını sağlar. Yapılan kesimin her satırında kaldırılan talaşın hacmi gözetilerek kullanılması gereken ilerleme işleme bağlı olarak yazılım tarafından otomatik olarak ayarlanır. 
 
Kale Havacılık en yetenekli ve teknolojik makine ve teçhizat yatırımlarını sadece  günümüz için değil geleceği de dikkate alarak gerçekleştiriyor. Aynı felsefeyi yazılım yatırımlarında da gözetmekte ve desteğe çok büyük önem vermektedir. Vericut konusunda yerel desteği kendilerine Üçgen Yazılım sağlamaktadır ve kendileri bu konuda onlarla çalışmaktan oldukça memnunlar ve bu memnuniyetlerini; “Konularında üst düzeyde bilgi sahibiler. Sadece CAD/CAM çözümlerinde değil imalat süreçlerindeki bilgileri de bizi kendileriyle çalışmak konusunda yüreklendirdi. Vericut gibi bir çözümün kullanımında yerel destek çok önemli ve kendilerinin bu konuda bize sağladığı üst düzey destek bizim öğrenim eğrilerimizi hızlandırıyor. Göreceli olarak yeni bir mühendislik ekibinin Üçgen Yazılım gibi iş ortaklarına güvenebilmesi çok önemli bir nokta” şeklinde dile getiriyorlar.
Üçgen Yazılım Teknik Müdürü Cem Alpay, Vericut sektördeki en güçlü simülasyon çözümüdür. 1988 yılından beri AIRBUS, BOEING, Lockheed Martin, Pratt&Whitney, Dassault Aviation, Sikorsky, Bell Helicopter, Northrop Grumman, Volvo Aero, Rolls Royce, Israel Aircraft Industries, BAE systems gibi firmalarla çalışıp onları memnun ederek güvenilirliğini kanıtlamış olması belki de güvenilirliğinin en büyük göstergesi olduğunu belirterek, Vericut günümüzde çok eksen kullanan firmaların tezgahlarını en hızlı ve en güvenli bir şekilde kullanabileceği bir ortam sağlıyor dedi. 
Paylaş Tweet Paylaş
3595 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM