E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
2015 Ansys Kullanıcılar Konferansı ANOVA Tarafından Ankara’da Gerçekleştirildi

 

ANSYS Kullanıcılar Konferansı’15  3-4 Kasım tarihlerinde Wyndham Otel’de düzenlendi.

Bilgisayar Destekli Mühendislik teknolojileri ile çalışan firmaların bu teknolojileri tasarım süreçlerinde nasıl uyguladıklarını paylaşması, yapılan çalışmaların yarattığı katma değerin tartışılması, Bilgisayar Destekli Mühendisliğin farklı sektörlere yayılması ve ilgili sektörlerde derinleşmesi amacıyla düzenlenen ANSYS KULLANICILAR KONFERANSI’15 savunma sanayiinden otomotive, beyaz eşyadan turbomakine sektörlerine kadar geniş bir  yelpazede birçok firmayı bir araya getirdi.
 
ANSYS Türkiye Distribitörü ANOVA, bilgisayar destekli mühendislik alanındaki gelişime ışık tutmak amacıyla her iki yılda bir düzenlediği Kullanıcılar Konferansı’nın bu sene altıncısını düzenledi. Çeşitli sektörlerden bilgisayar destekli mühendislik alanında çalışan firmaların bilgi ve tecrübelerinin paylaşılmasının sağlandığı ve ana teması “Mühendislik Alanında Araştırma Geliştirme Kültürü’nün Yaygınlaştırılması” olan organizasyona firmaların ilgisi yoğundu.
 
03-04 Kasım 2015’te Ankara Wyndham Otel’de düzenlenen Kullanıcılar Konferansı’na ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, TAI, TEI, OTOKAR, NUROL MAKİNE, TOFAŞ, ISUZU, VESTEL, TİMSAN, VALEO, ENEKO, SİMFER, KORDSA, FARBA, ÜNVER GROUP, MİR ARGE, DALGAKIRAN,  ANADOLU PLAZMA, ROMAX, LAYNE BOWLER gibi yurt içi-yurt dışı birçok firma yaptıkları Ar-Ge projelerinin sunumları ile katıldılar. Konferansta TOBB ETÜ ve İTÜ’nün sunumlarına da yer verilirken; ODTÜ, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, TOBB ETÜ ve Çankaya Üniversitesi’nden bir çok akedemisyen oturumlara başkanlık ederek destek verdi.
 
 
Konferansta; 1. Gün ANOVA tarafından 1-Boyutlu Modelleme, İleri Sayısal Ağ Modelleme, Türbomakine Modelleme, Rastgele Titreşimler, Kompozitlerin Yapısal Modellemesi, Aerodinamik Isınma eğitimleri verilirken; 2. Gün Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği ve Hesaplamalı Yapısal Mekanik konularında ANSYS yazılımı ile sunulan çözümler ve ilgili AR-GE projeleri katılımcı firmalar tarafından sunulup, mevcut sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
 
ANOVA düzenlemiş olduğu KULLANICILAR KONFERANSI’15 ‘te ANSYS Türkiye distribütörlüğü dışında, katılan firmalarla yapmış olduğu ortak projelerle bir kez daha tasarım, mühendislik analizleri, üretim ve test yapabilen bir alt yüklenici olduğunu; gelecekteki muhtemel askeri ve sivil ihtiyaçlara yönelik  önemli miktarda tasarım ve doğrulama yeteneği kazanmaya devam ettiğini ve bu strateji doğrultusunda çalışmalarına devam edeceğini göstermiş oldu.
 
 
2015 Ansys Kullanıcılar Konferansı
Kullanıcı Yorumları
 
 
Tolga KÖKTÜRK /  ASELSAN
Konferansa gelme amacımız; Anova ile çok yakın ilişkilerimizin olması aslında. Anova bizim hem yazılımlarımızı tedarik eden hem de çeşitli teknik problemlerde çözümler üretirken bize yardımcı olan bir firma. Teknik olarak yetkin bir firma, sağladıkları yazılımlar itibariyle de bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek nitelikteler.
 
Dolayısıyla biz de kullanıcılar konferansında hem beraber yapılan çalışmaları izlemek, tekrar tanımadığımız arkadaşları görmek ve sektördeki tanımadığımız arkadaşlarla tanışmak için geliyoruz. Bir gün öncesinde eğitimler vardı, bazı özel eğitimler, bunlardan da faydalandık. Bugün de kendi arkadaşlarımızın yaptığı veya sektördeki diğer arkadaşların yaptığı sunumlardan haberdar olmak için buradayız. Teşekkür ediyorum. 
 
Markos ÇAĞAN / OTOKAR
 
Burada ekimizle beraber Anova kullanıcıları konferansına katılıyoruz; çünkü biz zaten bilgisayar destekli simülasyonları bilfiil uzun bir süreden beri kullanan bir şirketiz. Kendi Ar-Ge departmanlarımızda değişik araçlarımızın geliştirme ve tasarım faaliyetlerinde bilgisayar destekli analizleri çok yoğun bir biçimde kullanıyoruz. Bu şekilde çok sayıda progratif imalatında hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlamış oluyoruz. Bu nedenle bizim için çok önemli bir faaliyet olan bilgisayar destekli simülasyon çalışmaları.
 
Aynı şekilde biz deneysel çalışmalar da yapıyoruz. Kendi AR-GE departmanlarımız içerisinde bu şekilde çalışan deney gruplarımız vardır. Onlarla beraber iş birliği içerisinde biz bu tasarım ve geliştirme faaliyetlerini şirket içerisinde yürütüyoruz.
 
Buradaki kullanıcılar konferansına gelmemiz ile beraber bizim gibi yine aynı şekilde bu analiz ligi diyebileceğimiz ligin içerisinde diğer oyuncuları da görme fırsatı , onlarla ilişkiler kurmak , onların yapmış oldukları çalışmaları tanımak aynı şekilde kendi çalışmalarımızı takdim etmek gibi imkana kavuşabiliyoruz. Bu da karşılıklı etkileşim içerisinde verimli ilişkiler ve aynı zamanda bir bilgi değiş tokuşu gibi imkanlar doğuruyor.
 
Burada bulunuşumuzun diğer önemli sebebi de bu. Tabi aynı şekilde Anova’yla da zaman zaman teknik konularda istişareler yaptığımız oluyor. Kullanmış olduğumuz bilgisayar soft verilerinde teknik destek hizmetlerini veren bir şirket onlarla da uzun zamandan beri süren bir iş birliğimiz mevcut. Bu vesileyle de onları da kendi mekanlarında ziyaret ederek ilişkilerimizin daha da güçlenmesine katkıda bulunuyoruz. Teşekkür ederim. 

 
Yavuz ÖZTÜRK / Anadolu İsuzu Otomotiv Sanayi
Merhaba ismim Yavuz ÖZTÜRK Anadolu İsuzu Otomotiv Sanayi’de AR-GE bölümünde validasyon ekibinde Sierti mühendisi olarak çalışmaktayım.
 
Sierti ürünlerinde özellikle motor, norm değişimlerinde araç alt yapı tasarımlarında uzun süren testler yerine kısa bir şekilde sanal olarak yaptığımız testlerle toplam süreyi ve maliyetleri kısarak tasarımlarımızı şekillendiriyoruz. Genel olarak Anova’nın bizlere sunduğu bu aşamadaki teknik desteklerinden de son derece memnunuz. Böyle bir organizasyon düzenledikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz. 
 
Nilay SEZER UZOL /  ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
 
Merhaba, ben Nilay Sezer Uzol ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olarak çalışıyorum. Akışkanlar mekaniği, aerodinamik hesaplamalı akışkanlar dinamiği alanlarında çalışıyorum. 
 
Özellikle rüzgar enerjisi , helikopterler konularında , Anova’nın kullanıcılar konferansına katıldığım için çok memnun oldum. Gerçekten çok güzel bir ortamda benzer konularda çalışan insanları bir araya getirdiler. Kendilerine teşekkür ederim, zaten yetiştirdiğimiz öğrencilerimizi bu güzel işleri yaptıklarını görme fırsatı bulduk. Hesaplamalı akışkanlar dinamiğinde çeşitli projelerde neler yapıldığını izleme fırsatımız oldu. Bu açıdan çok faydalı oldu. Böyle devam etmesini diliyorum. İş birliklerini de ortam yaratması ve projelerin daha da ileriye gitmesini sağlayacağına inanıyorum. Teşekkürler.
 
Anova Mühendislik Emre ÖZTÜRK Röportaj
 
Merhaba Anova mühendislik firmasından Emre Öztürk ben. Bugün Ankara’da 2 yıldır yapmakta olduğumuz ansys kullanıcılar konferansımızı icra ediyoruz.
 
Bu konferans hesaplamalı akışkanlar dinamiğinden elemanlar analizi ve elektro manyetik analizlere kadar geniş bir yelpazede Türkiye’de bu teknolojileri kullanan firmaların ansys ürünleriyle yapmış oldukları çalışmaları birbiriyle paylaştıkları bir platformdur. Savunma sanayisinden, otomotiv sanayisine, beyaz eşya sektöründen turbo makine firmalarına kadar çok geniş bir yelpazede kullanıcılarımız bugün bilgilerini bizlerle paylaşıyorlar. 
 
Biz Anova olarak 13. yılımızı devirdik. 13 yıl içerisinde gelişimimiz öncelikle hesaplamalı akışkanlar dinamiği üzerineydi. 2006 /2007 yıllarında yapısal analiz konularına girdik. Dolayısıyla bugün itibariyle tasarımdan analize, analizden imalata kadar bütün süreçleri kendi bünyesinde yapabilen çoğunlukla savunma sanayisine hizmet veren ama onun dışında Ankara,İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da, Konya’da ofisleri olan bir mühendislik şirketiyiz. Türkiye’den hem o yazılımları kullanıyoruz, projeler yapıyoruz , hem de o yazılımın satışını gerçekleştiriyoruz; ama çok keyif alarak yaptığımız bir iş. 
 
Ürün tasarımları ansys programını bilgisayar destekli mühendislik yazılımlarını kendi ürünlerimizi tasarlamakta yoğun bir şekilde kullanıyoruz ve neticede prtetif sayısı çok daha az olan ürün maliyetleri daha düşük olan, ürün kalitesi dayanımı, performansı , ömrü daha yüksek olan, ürünler ortaya çıkarmak için bu teknolojileri kullanıyoruz.
 
Bu teknolojiler dünyada özellikle AR-GE kültürü oturmuş firmalarda uzun yıllardır kullanılan teknolojilerdir. Türkiye’de mazisi 20-25 yıla kadar uzanıyor; ama son yıllarda özellikle TÜBİTAK destekleri, KOSGEB destekleri ve diğer destekler ile büyük ölçekli firmalara da geçen kendi iç süreçlerine dair olan bir teknoloji oldu. Bu manada desteklerin sürmesi ile birlikte Türkiye’de kendi ürünümüzü yapacağız. Dışarı bağımlılığımızı azaltacağız dediğimiz noktada mutlaka sürecin içerisinde olması gereken bilgisayar destekli mühendislik aşamalarını finanse etmek de çok önemli, bu konuda desteklerin sürmesi bizim en önemli temennimiz.
 
Siz firmanız dışında mühendislik destekleri veriyorsunuz. Kullanılan projelerde de yardımcı oluyorsunuz, bir de imalat olayı var.
 
İmalat şöyle; biz savunma sanayisine yıllardır tasarım yapan firmayız. Tasarımlarımızı analizlerle doğruluyoruz. Zaman içerisinde bu işi kendi bünyemizde yapmak daha fizibusz gelmeye başladı. Onun için biz de farklı destekleri kullanarak, kendi farklı üretim yerimizi kullanarak , kendi üretim yerimizi kurduk 5 eksen cnc geliyor yatırımları bu şekilde arttıraraktan yavaş yavaş prototip adetlerden seri imalat adetlerine tabi savunma sanayi üzerinde isterken karşılayacak seviyeye geçebilecek şekilde kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yani aslında ihtiyaçtan zorunluluktan diyelim çıkmış bir karardır. 
 
Peki firmanız meslek liseleri konusunda herhangi bir çalışma yapıyor mu ? 
 
Bizim, meslek liselerinde bir çalışmamız yok maalesef; çünkü bizim teknolojilerimiz daha çok yüksek lisans ve doktora seviyelerinde. Bu konuların meslek liselerine inmesi maalesef mümkün değil, meslek lisesi seviyesinde bilgisayar destekli tasarım araçlarının öğretilmesi, yaygınlığın oluşturulması gerekiyor. Bilgisayar destekli mühendislik ise bilgisayar destekli tasarım üzerine inşa etmemiz gereken bir süreç; dolayısıyla önce cad sistemleri, bilgisayar destekli tasarım sistemleri oturacak akabinde biz onun üzerinde mühendislik sistemlerini oturtacağız.
 
Artık cad büyük oranda oturdu, ama meslek liselerinde bunun tabi daha nitelikli olarak verilmesi mezunların daha yetenekli bir şekilde piyasaya çıkması bizim de işimizi kolaylaştırır. Bizim süreçlerimizde bazı işleri yeni işin analiz boyutunu ve sonuçların yorumlanması boyutu mühendislik losyonu mutlaka gerektiriyor.; ama onun öncesindeki model hazırlama , model temizleme, sayısal ağ oluşturma süreçlerinde meslek lisesi mezunları nitelikli olarak bu konuda aşina olarak yetişmiş olarak gelirse tabi ki de bunlar bizimde işimizi kolaylaştırır. 
 
Peki kadrolarınızı çoğalttınız, çoğalırken seçtiğiniz bu kadro elemanlarını hangi kıstaslara göre seçtiniz? 
 
Evet şimdi bizim tabi değişik illerde ofislerimiz var her ildeki ihtiyaçlara göre tabii. Savunma sanayinde daha farklı özgün ürünler ortaya çıkarmamız gerekiyor, öncelikle kendiniz araştırmanız gerekiyor. Onun için daha araştırmacı daha sorgulayıcı, biraz daha belki üst seviye diyebileceğimiz mühendislik gereksinimleri ortaya çıkıyor. Onun için özellikle Ankara ofisimize master, doktora  seviyesinde mühendisler takım liderleri istihdam etmeye çalışıyorum; ama onun haricinde İstanbul ofisimizde, İzmir ofisimizdeki arkadaşlarımız da gerek üniversitelerini iyi derecelerde bitirmiş bu teknolojilere haiz ve şu anda da hakim olan ve de sürekli bizim şirketimizde gelişme fırsatı bulabilen arkadaşlar; dolayısıyla orada insan kaynağı çok önemli.
 
Bizim çok da dinamik bir yapımız var ama çok da öğretici bir ortam çünkü bize bir gün savunma sanayinde uçakların aerodinamiği ile ilgili bir problem başka gün bir bulaşık makinesinin düşürme problemi gelir. Diğer bir gün bir fırınla ilgili termal analizler gelir bir başka gün de bir makine parçasının titreşimin analizi gelebilir. Dolayısıyla bunlar birbirinden farklı tip ürünler en azından konsept olarak mühendislik anlamında. Bizim mühendis arkadaşlarımızın hepsine geniş bir perspektiften bakabiliyor olmamız gerekiyor; dolayısıyla; tek bir üründe çok böyle derine gitmektense farklı ürünleri görmeyi tercih ediyoruz.
 
Bu da geniş bir perspektif geliştirmeyi gerektiriyor; ama müşterinin beklentisi zaten çoğunlukla kendisi için sıkıntı olmuş ürünün problemini çözmeye yönelik olduğu için bizim onun beklentilerini karşılayacak seviyede çözmemiz için mühendis arkadaşlarımızın mutlaka yüksek lisans, doktora çalışmalarını yapan arkadaşlardan olmasını tercih ediyoruz. Teşekkürler. 
 
Paylaş Tweet Paylaş
4968 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM